-


min Inlämnings uppgift :)

Havets öga

Boken är skapad av Lennart Hagerfors och är född år 1946.

I boken så får man följa den 18 åriga David som är anställd på Titanic till båtens slut.

Boken Havets öga handlar om David 18 år som bor med sin familj i närheten av Southampton. Han får anställning som städare och handräckare i tredjeklass köket på den nybyggda atlantångaren Titanic. Han tycker att det är svårt att lämna sin familj, men är samtidigt glad och upprymd över att slippa sitt gamla jobb i hamnen och åka iväg till en ny kontinent. Han känner att han är en del av något stort och det gör honom stark. Han bor ihop med två av de andra städarna, John och Peter. Redan första dagen blir han förälskad i en av flickorna på båten, Emily och allt verkar bli riktigt behagligt för honom på resan. Man får följa han hur hans dagar ser ut på jobbet och alla små uppdrag han får göra på båten. Han blev erbjuden om att få gå med i ett nytt jobb där man tydligen
skulle få bättre lön. Men jobbet gick ut på att stjäla saker av passagerarnas saker.  David tackade nej för han ville inte sno saker av passagerarna. David och Emily blir förälskade i varandra. Hennes bror som kände Giles (deras befäl) fixade en anställning på båten och Emily fick jobba för tredje klass. Eftersom personalen inte får röra sig fritt omkring på båten så får de väldigt svårt för att vara ensamma. Efter ett par dagar så hände det något som inte fick hända, Det osänkbara lyxskeppet skeppet kolliderar med ett isberg och sjunker mot havets djup. När alla fick reda på att båten hade kolliderat med ett isberg och höll på att sjunka fick alla plötsligt panik och försökte ta sig upp till liv båtarna, vilket inte var så lätt eftersom första klass var dom som skulle få gå först. David och hans kompisar jobbade alla på tredje klass. De försöker alla komma på ett sätt att så fort som möjligt hinna fram till liv båtarna innan alla var borta. Men det var för svårt, några andra anställda hade stängt ner en del vägar och de fick hitta nya vägar ut. De tog knappt avsked av varandra, de skiljdes
åt och gick olika vägar. Emily och David skyndade sig mot båtens babords sida mot mitten av skeppet på lång sidan. Precis som David satt det många på relingen och tvekade, han försökte låta bli att kolla på dem i deras tvekan och ångest. Officerarna ställde sig i givakt och det blev betydligt mer rörelse i människomässan.  Havet låg djupt under dom, alldeles stilla och mycket mörk. Det såg inte ut som vatten. De hoppade i vattnet, det var oerhört kallt men de försökte simma så långt där ifrån de kunde så att de inte skulle sugas med båten. När han hade hamnat under vatten ytan och tog sig upp så hade de kommit ifrån varandra. Han hittade en stol som han tog tag i och började ropa efter Emily. Han ropade flera gånger om och hans rop blev mer svagare och svagare men han fick svar tillslut. Slutligen i boken överlever bara David och Mary. Resten klarar inte den stränga kylan, utan går en ung död tillmötes.
Bokens huvud person heter David Tomlin, 18 år. Han har brunt hår, blåa ögon. Han känner längtan efter att stå på egna ben så när hans ser sin chans att följa med den nya atlantångare. Han börjar lite trevande och försiktigt, men utvecklas under resans gång när han tvingas ta ställning.
Emily är 16 år och har en vacker och smal figur som David känner sig dragen till. Hon har goda personliga egenskaper. Hon snäll, modig, har ryggrad och står för sin sak.
Giles är deras chef. Han tar inte hänsyn till sin omgivning och är till en början både sträng och elak. Men han ändrar senare beteende och försöker lyssna på sin personal.
Och en annan viktig person är Davids rumskamrat John, De blev snabbt vänner och har ett väldigt bra förtroende.

Boken utspelar sig på våren 1912 ombord på den nybyggda atlantångaren Titanic som avgick ifrån New York.
Jag själv tycker att boken är väldigt bra. Man lever sig in i de olikas syner, ifrån de rika och de fattigas. Man får ta del av en grupp människors liv ifrån flera perspektiv. Jag gillar hans sätt att skriva berättelsen på. En bra bok helt enkelt.

 

Av: Jessica Claesson

fyller år i morgon =)

Tihi, sitter o längtar tills imorn ='D
trots att jag inte kommer att få presenter utav mamma
och pappa, pga att jag har beställt så mkt på senaste tiden.
menmen, kommer få lite av kompisar o så ska jag la köpa
ngt gått att äta på morgonen eftersom vi har sovmorgon =D
hihih (A) o imorn så får man öppna den första luckan i jul kalendern.
Har inte hunnit köpa en än men ska göra det imorn. Ngn som har sett
reklamen för den årets jul kalender? det har jag iallafall. Den värkar
vara rätt så löjlig tycker jag. hihi men den e ju endå menad för barn.
HAHAHA imorn blir jag ju trots allt byxmyndig =D hihi.